Afgedrukt van creme-brulee-recept.nl:

Creme brulee recepten - startpagina
Home > Crème brûlée recepten > Klassieke recepten > Crema catalana

Crema catalana

Crema catalana ('Catalaanse room'), crema cremada ('gebrande room') of crema de Sant Josep, is een Catalaans gerecht dat erg lijkt op crème brûlée. Traditioneel wordt het geserveerd op de dag van Sint Josef, 19 maart, maar tegenwoordig wordt crema catalana het hele jaar door gegeten. Het roommengsel wordt op smaak gebracht met citroen– of sinaasappelschil, en kaneel. Traditioneel wordt de suiker in dit recept gekaramelliseerd met een speciaal ijzer, nooit met een vlam. Crema catalana is de inspiratie geweest voor enkele andere Catalaanse gerechten, zoals Torró de crema (gegeten met kerst) en crema catalana likeur (bron: Wikipedia).
Personen:4
Tijd totaal:2 uur, 25 minuten
Voorbereidingstijd:15 minuten
Kooktijd:10 minuten

Ingrediënten crema catalana:

melk0,5 l
kaneelstokje1
citroen/sinaasappel (voor de schil)1
zoutsnufje
eidooiers4
suiker140 gr
maiszetmeel1 el
suiker30 gr

Bereiding van crema catalana:

  • Doe de melk in een sauspan met het kaneelstokje, citroenschil (of sinaasappelschil) en zout, breng aan de kook op een laag vuur
  • Haal van het vuur en zeef het mengsel na 5 minuten
  • klopt de eidooiers met de (gezeefde) maïszetmeel en de eerst genoemde hoeveelheid suiker in een kom, totdat het mengsel romig is
  • Voeg de gearomatiseerde melk beetje bij beetje toe en klop totdat het mengsel een egale kleur heeft
  • Verwarm het mengsel langzaam tot het dikker begint te worden, let goed op dat het mengsel niet aan de kook komt
  • Vul 4 schaaltjes gelijkmatig met het roommengsel
  • Dek af met plastic en laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast
  • Verhit net voor het serveren het brandijzer
  • Verwijder het plastic vlak voor het serveren en leg er kort keukenpapier op om het vocht te absorberen
  • Verdeel de laatstgenoemde suiker gelijkmatig over de schaaltjes en karamelliseer met het hete brandijzer
  • Serveer meteen, anders wordt de laag karamel zacht

Tips:

  • Dit recept kan vooraf worden klaargemaakt: laat de room in de koelkast tot aan het moment van serveren en karamelliseer de suiker op het laatste moment.
  • Voeg vers geraspte nootmuskaat (1/4 tl) toe om een kruidige twist aan de crema catalana te geven.
  • Klik hier voor tips en technieken om crema catalana te bereiden.
  • Klik hier voor meer informatie over het gebruikte keukengerei.
  • In de Crème brûlée shop koopt u het benodigde keukengerei en ingrediënten voor crema catalana.




Crema Catalana
Crema Catalana
Contact | Adverteren | Sitemap | Disclaimer |
©2011-2017 creme-brulee-recept.nl | Design: Didavizion Webdesign
English
©2011-2017 creme-brulee-recept.nl | Design: Didavizion Webdesign (didavizion@hotmail.com)