Crema catalana ('Catalaanse room'), crema cremada ('gebrande room') of crema de Sant Josep, is een Catalaans gerecht dat erg lijkt op crème brûlée.
Traditioneel wordt het geserveerd op de dag van Sint Josef, 19 maart, maar tegenwoordig wordt crema catalana het hele jaar door gegeten.
Het roommengsel wordt op smaak gebracht met citroen– of sinaasappelschil, en kaneel.
Traditioneel wordt de suiker in dit recept gekaramelliseerd met een speciaal ijzer, nooit met een vlam.
Crema catalana is de inspiratie geweest voor enkele andere Catalaanse gerechten, zoals Torró de crema (gegeten met kerst) en crema catalana likeur (bron: Wikipedia).
Personen:
4
Tijd totaal:
2 uur, 25 minuten
Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Ingrediënten crema catalana:
melk
0,5 l
kaneelstokje
1
citroen/sinaasappel (voor de schil)
1
zout
snufje
eidooiers
4
suiker
140 gr
maiszetmeel
1 el
suiker
30 gr
Bereiding van crema catalana:
Doe de melk in een sauspan met het kaneelstokje, citroenschil (of sinaasappelschil) en zout, breng aan de kook op een laag vuur
Haal van het vuur en zeef het mengsel na 5 minuten
klopt de eidooiers met de (gezeefde) maïszetmeel en de eerst genoemde hoeveelheid suiker in een kom, totdat het mengsel romig is
Voeg de gearomatiseerde melk beetje bij beetje toe en klop totdat het mengsel een egale kleur heeft
Verwarm het mengsel langzaam tot het dikker begint te worden, let goed op dat het mengsel niet aan de kook komt
Vul 4 schaaltjes gelijkmatig met het roommengsel
Dek af met plastic en laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast
Verhit net voor het serveren het brandijzer
Verwijder het plastic vlak voor het serveren en leg er kort keukenpapier op om het vocht te absorberen
Verdeel de laatstgenoemde suiker gelijkmatig over de schaaltjes en karamelliseer met het hete brandijzer
Serveer meteen, anders wordt de laag karamel zacht
Tips:
Dit recept kan vooraf worden klaargemaakt: laat de room in de koelkast tot aan het moment van serveren en karamelliseer de suiker op het laatste moment.
Voeg vers geraspte nootmuskaat (1/4 tl) toe om een kruidige twist aan de crema catalana te geven.
Klik hier voor tips en technieken om crema catalana te bereiden.
Klik hier voor meer informatie over het gebruikte keukengerei.
In de Crème brûlée shop koopt u het benodigde keukengerei en ingrediënten voor crema catalana.