- Verwarm de oven voor op 150°C
- Splits de eieren
- Doe de eidooiers in een sauspan, voeg suiker en zout toe en klop met een garde totdat er een romig en egaal mengsel is ontstaan
- Voeg de melk en room toe
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap de zaadjes in de pan
- Breng het mengsel al roerend langzaam aan de kook, zet het vervolgens apart
- Zeef het mengsel met een fijne zeef
- Zet vier schaaltjes in een warmwaterbad en vul ze gelijkmatig met de room
- Zet ze ongeveer 60 minuten in het warmwaterbad in de oven, tot het mengsel aan de rand is gestold, maar in het midden nog ongeveer een kwart van het oppervlak vloeibaar is
(de baktijd hangt af van de hoogte van de vormpjes: zijn deze ondiep, begin dan te controleren na 50 minuten)
- Haal de schaaltjes uit het warmwaterbad en laat ze op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur
- Dek af met plastic en laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast
- Verwijder het plastic vlak voor het serveren en leg er kort keukenpapier op om het vocht te absorberen
- Verdeel de suiker gelijkmatig over de schaaltjes en karamelliseer met een brander
- Serveer meteen, anders wordt de laag karamel zacht
|